Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka curry, tym razem z dodatkiem czerwonej pasty curry. Jej oryginalna nazwa to Gaeng Phed Gai. Przepis wzięłam z książki „Łatwa kuchania tajska”, chciałam zacząć od prostszych przepisów i dobrze trafiłam. Zrobiłam już kilka potrwa z niej, są łatwe, szybkie i smaczne. Niech nie zrazi was ilość składników. Jeśli raz je kupimy wykorzystamy je do wielu innych tajskich potraw. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 450g udek z kurczaka
  • 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej
  • 1,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2–3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • ok. 8–10 obranych małych ziemniaków
  • 3 łyżki szalotki w cienkich plasterkach
  • 3 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki pokrojonej na paseczki skórki limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego, nam pla
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 3 łyżki wody
  • garść posiekanej kolendry

Do dekoracji

  • garść rozgniecionych prażonych fistaszków
  • 1 czerwone chili, bez pestek, pocięte na paseczki

Przygotowanie

  1. Kroimy kurczaka na na grube kawałki długości 2 cm. Trawę cytrynową drobno siekamy, tylko miękkie i białe części.
  2. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię, gdy będzie gorąca wlewamy olej i pastę curry. Smażymy 2 minuty, mieszamy cały czas. Wrzucamy kurczaka oraz ziemniaki i mieszamy, aż składniki całkowicie pokryją się pastą.
  3. Następnie dodajemy: trawę cytrynową, czosnek, imbir, skórkę limonki, sos rybny, cukier oraz sól i smażymy jeszcze 1 minutę, mieszając.
  4. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż kurczak będzie gotowy, a ziemniaki miękkie, ok. 25 minut. Jeśli mamy dużo sosu możemy go zredukować. zwiększamy ogień i dusimy, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy kolendrę i mieszamy.
  5. Podajemy posypane fistaszkami lub sezamem i chili. Smacznego!

Pasta curry: użyłam 3 łyżki i wyszło dość ostre, myślę, że 2 łyżki są wystarczające jeśli chcemy łagodniejszą wersję.

Fistaszki zamieniłam na prażony sezam.

Udka z kurczaka powinny być bez skóry i kości. Można też użyć piersi z kurczaka.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!