Parę dni temu moja sąsiadka obdarowała mnie pysznymi śliwkami ze swojego ogrodu. Oczywiście nie mogły się zmarnować, dlatego powstała ta oto tarta. Kruche ciasto połączone ze śliwkami. Chciałam pokazać ją w przekroju, jak smacznie wygląda, ale niestety, tarta nie doczekała.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Kruche ciasto
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Nadzienie
- ok. 1kg śliwek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie
- Masło łączymy z cukrem, żółtkiem i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Owijamy ciasto folią spożywczą i schładzamy przez 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, nawijamy na cienki wałek i przenosimy na formę. Dociskamy lekko ciasto do formy, nadmiar ścinamy. Tak przygotowany spód podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół. Lekko osuszone przekładamy do miski. Cukier mieszamy z mąką i zasypujemy śliwki. Mieszamy do momentu aż na śliwkach nie będzie widoczna mąka.
- Spód kruchego ciasta smarujemy powidłami, na to rozkładamy śliwki. Wyszły mi trzy warstwy.
- Pozostałe kruche ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy paski szerokość 1 cm. Układamy na wierzchu tarty kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy tartę w temperaturze 170°C przez 30 minut. Smacznego!
Kruchego ciasta nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji będzie twarde i zakalcowate.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!