Jest to proste ciasto na knedle, które się nie rozpada i jest jednocześnie delikatne. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym.
Składniki
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
- Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
- Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Smacznego!
Z ciasta wyszło mi 12 dużych knedli.
Ziemniaki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Przed ugotowaniem ziemniaków było 700g.




