Uwielbiam to risotto. Jego cytrynowy i kremowy smak w połączeniu z grillowanymi krewetkami to najlepsze risotto jakie do tej pory udało mi się przyrządzić. Przepis został wypatrzony w jakimś programie, ale to nie ważne, ważny jest ten smak!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 250g ryżu do risotto
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula
- 3/4 szklanki wytrawnego wermutu
- 2 ząbki czosnku
- 3 dymki
- 1 cytryna
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- tymianek, świeży
- 300g krewetek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i ryż. Smażymy kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy wermut.
- Gdy cały wermut zostanie wchłonięty, wlewamy bulion, ok. jednej łyżki wazowej. Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną dymkę. Ona doda nie tylko smaku, ale również lekkiego koloru. Ryż powinien wchłonąć cały przygotowany bulion.
- Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie mascarpone wymieszane z żółtkiem (dodanie mascarpone i żółtka spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe). Dodajemy tymianek, posiekaną natkę oraz pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy. Risotto powinno być dość gęste, a gdy nakładamy je na talerz nie powinno się rozlewać.
- W trakcie gdy risotto się gotuje krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy pozostałą oliwą i solą morską. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, wcześniej namoczone w wodzie. Gdy risotto jest już prawie gotowe zaczynamy grillować krewetki na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Na talerzu układamy gorące risotto, a na jego wierzchu grillowane krewetki. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego!
Jeśli zostanie Wam risotto można przyrządzić z niego przystawkę w postaci smażonych kulek. Polecam!
Możemy użyć dobrego gotowego bulionu. Jeśli zużyjemy cały bulion, a ryż będzie jeszcze twardy, możemy dolać odrobinę wody i gotować dalej.
Użyłam krewetek ugotowanych, dlatego nie grillujemy ich zbyt długo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!