Jest to chińska kombinacja kurczaka z orzechami. W tym przepisie to właśnie one wychodzą na pierwszy plan. Jak dla mnie połączenie wszystkich składników jest znakomite. Polecam!
Składniki
- 300g piersi z kurczaka lub udek, bez skóry i kości
- 2 łyżki oleju orzechowego
- 125g orzechów nerkowca
- 1 chilli czerwone
- 1 zielona papryka
Sos
- 150 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka octu ryżowego lub sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w grubą kostkę (2–2,5 cm) i odkładamy. Olej orzechowy rozgrzewamy w woku, gdy jest gorący smażymy orzechy przez 1 minutę, powinny się zrumienić. Wyjmujemy je z woka i odkładamy.
- Następnie wkładamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w paseczki chilli, pokrojoną w paski zieloną paprykę i smażymy kolejne 2–3 minuty. Kurczaka i warzywa wyjmujemy z woka.
- Połowę orzechów miksujemy prawie na pastę. Przekładamy je do woka i dodajemy pozostałe składniki sosu: bulion, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, oliwę i ocet winny. Podgrzewamy sos, ale nie gotujemy. Dodajemy kurczaka i warzywa. Całość gotujemy przez 2–3 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane pozostałymi orzeszkami.
- Ryż płuczemy zimną wodą, aż będzie przezroczysta. Wkładamy go do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm ponad ryż. Dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru (gdy mamy ryżu na ok. 3–4 porcje), mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na ogień. Gdy ryz się zacznie gotować zmniejszamy ogień na minimum, gotujemy go ok. 5 minut i włączamy całkowicie kuchenkę. Ryż zostawiamy przykryty na palniku. Sprawdzamy co jakiś czas czy jest już dobry, nie powinien być rozgotowany tylko sprężysty, lekko al dente i powinno mu to zająć ok. 10–15 minut. W trakcie gotowania ryżu już nie mieszamy. Smacznego!
Smażąc w woku, należy wszystkie składniki mieć przygotowane wcześniej. Smażymy krótko, dlatego trzeba mieć je po ręką.
Miksując orzechy możemy wlać do nich trochę bulionu, będzie łatwiej.




