Jest przepis na klasyczny sos beszamelowy, który jest zasmażką z mąki i masła oraz mleka. Sos beszamel może być wykorzystywany do zapiekanek, lazanii, kanapek jest też podstawą innych sosów, np. sosu mornay.
Składniki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 350 ml mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodajemy mleko, energicznie mieszając. Sos powinien zgęstnieć i być gładki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gęstość sosu regulujemy mlekiem. jeśli jest nam potrzebny gęstszy, wlewamy odrobinę mniej mleka, jeśli rzadszy możemy dodać go więcej.
- Sos używamy zaraz po przygotowaniu. Doprawiamy innymi składnikami, aby otrzymać smakowe warianty, np. sos mornay (dodajemy parmezan). Smacznego!




