Jest to przepis na klasyczną i bardzo prostą roladę. Mięso wieprzowe, delikatnie przyprawione i faszerowane jakiem na twardo. Całości, smaku dodaje boczek wędzony, którym to rolada została obłożona. Polecam, szczególnie na zimno jako przekąskę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 400g mięsa wieprzowego, np. łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka, kajzerka
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- 4 plastry boczku
Przygotowanie
- 3 jajka gotujemy na twardo.
- Do mięsa dodajemy: posiekaną drobno cebulę, 1 jajko, starty czosnek i bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą). Całość dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Doprawione mięso rozkładamy na arkuszu pergaminu i formujemy prostokąt ok. 28 x 20 cm, na środku rozkładamy połówki jajek, wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy po wolnym 1 cm z każdej strony. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie pergaminem. Staramy się zwinąć ją jak najściślej. Po zwinięciu boki zalepiamy mięsem tak, aby nie było widać jajek.
- Roladę przekładamy na folię aluminiową, na wierzchu układamy plastry boczku (połówki) i zawijamy dość ścisło. Układamy na blaszce, boczkiem do góry.
- Pieczemy w temperaturze 175°C, przez 20 minut, wyjmujemy i odwijamy z folii. Roladę dopiekamy jeszcze 10 do 15 minut, boczek powinien lekko się zarumienić. Wyjmujemy roladę i studzimy, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!
Roladę możemy całą zawinąć w boczek, zwiększamy wtedy jego ilość 2 razy.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!