Bardzo proste rybne burgery. Dla dzieci i dorosłych. Przygotowujemy je z ugotowanej na parze ryby, z dodatkiem bułeczki i kaszy. Podane z frytkami lub w specjalnej bułce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Burgery
- 400g białej ryby, np. dorsz
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
- 1 łyżka kremu fraiche lub kwaśnej śmietany
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Panierka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- ok. szklanki mąki
- ok. szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Rybę gotujemy na parze, następnie odstawiamy, aby ostygła. Bułkę namaczamy w wodzie.
- W dużej misce mieszamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną (błyskawiczną, jeśli jest zwykła namaczamy ją we wrzątku chwilę wcześniej), krem fraiche i dobrze odciśniętą z wody kajzerkę. Wyrabiamy wszystko dokładnie. Dodajemy zimną rybę, rozgniatamy ją widelcem i łączymy z masą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy burgery, obtaczamy w mące, następnie jajkiem roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy burgery na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią.
- Podajemy z frytkami lub w bułce. Jako dodatek może być sos jogurtowy lub tatarski, a dla dzieci ketchup. Smacznego!
Gdy łączymy rybę z pozostałymi składnikami starajmy się tak mieszać, aby ryba pozostała w jak największych kawałkach. Burgery będa smaczniejsze. Podczas formowania i obtaczania mogą lekko się rozchodzić, ale to nie szkodzi. Gdy zaczniemy je smażyć przestaną (dodatek kaszy manny).
Smażymy je w większej ilości oleju.
Jeśli smażymy je dla dzieci możemy nie przyprawiać pieprzem
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!