Idealne śledzie na przystawkę, kolację i świąteczny stół. Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia, a efekt bardzo smaczny. Polecam!
Składniki
- 250g filetów śledziowych w zalewie
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
- Śledzie wyjmujemy z zalewy, przelewamy letnią wodą i odstawiamy na sicie na 10 minut. Następnie kroimy w 2 cm kawałki.
- Do miski przekładamy jogurt grecki, posiekane w drobną kostkę jabłko i cebulę, dodajemy oliwę z oliwek oraz musztardę. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu dodajemy pokrojonego śledzia i doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Odstawiamy śledzie na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Pamiętajmy, że wtedy nie dodajemy oliwy z oliwek i uważamy z solą. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone.
Posiekaną cebulę możemy sparzyć wrzątkiem, złagodzi to jej smak. Za nim dodamy ją do sosu powinna być zimna.






