Muffinki z przepisu Nigelli Lawson. Proste do przygotowania, zresztą tak jak większość jej przepisów. Sami musicie spróbować i ocenić czy Wam smakują, nam smakowały.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 100g cukru
- 225g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
Przygotowanie
- W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. Następnie dodajemy olej, miksujemy. Dodajemy cukier, następnie jajka i cały czas miksujemy. Możemy też wszystko wymieszać ręcznie, pamiętając o dokładnym rozgnieceniu bananów.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy. Mąkę łączymy z masą bananową i mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wierzch można posypać pokruszoną czekoladą.
- Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy muffinki i pieczemy ok. 15–20 minut. Smacznego!
Nigella Lawson
Nigella zapoczątkowała nowe podejście do gotowania, mówiące, że należy je traktować jako formę relaksu, a nawet pasję.
Urodziła się w styczniu 1960 roku w Wielkiej Brytanii. Jest dziennikarką i autorką książek o tematyce kulinarnej. Pochodzi z rodziny o żydowskich korzeniach. Nigella jest absolwentką elitarnej Lady Margaret Hall w Oxfordzie, gdzie studiowała filologię średniowiecza. W drugiej połowie lat 80-tych została zastępcą redaktora naczelnego w „Sunday Times”. Prawdopodobnie, właśnie ta praca doprowadziła ją w końcu na pozycję zastępcy edytora literackiego, magazynu Sunday Times, oraz niezależnego pisarza publikacji takich jak The Guardian i Daily Telegraph czy też Bon Appetit.
Książki i programy
Jest pomysłodawczynią dwóch programów emitowanych w brytyjskim Chanel 4. Są to programy o tematyce kulinarnej i cieszą się ogromną popularnością. Jest też autorką wielu książek kulinarnych, min.: Nigella Gryzie, Nigella Gotuje, Lato w kuchni przez okrągły rok, Niggella Express, Niggella Świątecznie.
Książka „Nigella Gotuje” znalazła się na liście najchętniej czytanych.
Zmniejszyłam ilość cukru do 80g, wg mnie taka ilość jest wystarczająca.






