Rzadko pieczemy muffinki, ale jeśli już się zdarzy to często moja córka prosi o czekoladowe lub właśnie te, kokosowe. Przepis jest bardzo prosty, a muffinki, pachnące kokosem i słodkie. Najlepsze podobno ze szklanką mleka. Polecam!
Składniki
Muffinki
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru trzcinowego
- 200ml mleka kokosowego
- 70g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki
- 2 jajka
- 100g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka
- 30g miękkiego masła
- 35g mąki
- 20g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozcieramy tak, aby powstały okruchy. Odstawiamy.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy mleko kokosowe, wanilię, rozpuszczone (letnie) masło i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę z wiórkami. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
- Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami (9 sztuk). W każdą z nich nakładamy po ok. 1,5 łyżki masy. Używamy łyżki do lodów, a jeśli nie mamy, rozkładamy masę na 9 muffinek. Wierzch każdej posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 20–25 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy muffinki się upiekły. Smacznego!
Jeśli nie mamy cukru trzcinowego możemy użyć dowolnego.







