Klasyczny gulasz wieprzowy, takie jak robi się pewnie w wielu domach. Lubię go za to, że można go szybciej przygotować niż z mięsa wołowego, a jest równie smaczny. Podaję go zwykle z kaszą i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 600g mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 grzybki suszone
- 2–3 łyżki mąki
- ok. 3 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
- Grzyby łamiemy na mniejsze i zalewamy wodą, jedną szklanką. Odstawiamy do namoczenia.
- Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy.
- Mięso kroimy w grubą kostkę (chyba, że kupiliśmy pokrojone), dokładnie oprószamy mąką. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka razem z cebulą.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, namoczone grzyby wraz z wodą, dolewamy jeszcze 1 szklankę wody (w sumie razem ok.3). obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dusimy mięso na wolnym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub odrobinę rozrobionej mąki, jeśli sos wyjdzie za rzadki.
Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą i ogórkiem. Smacznego!
Gulasz można również podać z plackami ziemniaczanymi, smażymy je większe i polewamy sosem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!