Danie z kategorii na ostatnią chwilę. Gotowe ciasto francuskie, brokuły i feta. Tarta może stanowić główne danie, wtedy dzielimy ją na większe porcje. Podzielona na mniejsze kwadraty będzie świetną przekąską dla znajomych. Sprawdza się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, rozwałkowanego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 100g sera fety
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przesmażamy ją na oliwie 2–3 minuty, odkładamy.
- W garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki. Blanszujemy brokuły prze ok. pół minuty, odcedzamy, wrzucamy do zimnej wody i ponownie odcedzamy. Zostawiamy brokuły na sicie.
- Ciasto rozwijamy na prostokątnej blaszce, tak, aby brzegi lekko wywijały się do góry (sos nie wypłynie). Rozkładamy cebulę, posiekany czosnek, brokuły i fetę (pokruszoną lub pokrojoną). Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i zalewam tartę. Polewamy sosem dokładnie warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190ºC i pieczemy ok. 30–40 minut, aż cała tarta zarumieni się. Podajemy na gorąco lub zimno, pokrojoną w kwadraty. Smacznego!
Sos jest tylko dodatkiem i warzywa nie „toną” w nim, dlatego polewamy nim dokładnie i powoli wszystkie warzywa. Różyczki brokuł możemy kroić na pół jeśli są duże.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!