Siłą tego przepisu jest jego uniwersalność. Tak podane jajka nadają się na przyjęcia i święta. Wielkanocne ponieważ mamy jajka, Boże Narodzenie, ponieważ mamy tam śledzia. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 5 jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 2 filety ze śledzia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo.
- Farsz. Ogórki konserwowe, paprykę i jedno jajko kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy pokrojonego w grubszą kostkę śledzia (tak, aby było go czuć) i drobno posiekaną natkę.
- Pozostałe jajka kroimy na pół. Żółtka odkładamy do małej miseczki, a białka na talerz. Do żółtek dodajemy majonez, dokładnie rozcieramy żółtka i dodajemy śmietanę. Sos dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
- Farszem napełniamy połówki jajek. Dekorujemy kawałkiem papryki i odstawiamy na 1–2 godziny, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Filety śledziowe moczymy wcześniej w wodzie lub mleku przez ok. 1 godzinę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!