Jest to propozycja nie tylko na Wielkanocny stół, ale również na inne okazje. Elegancka przystawka i bardzo łatwa do przyrządzenia. Mamy tu faszerowane jaja łososiem. Jedne są tradycyjne z koperkiem, drugie zaskoczą Was smakiem, są z musztardą curry Kamis Specialite. Polecam bardzo!
Składniki
- 4 jajka
- ok. 100g płatów łososia, wędzonego
- 2 łyżki majonezu
- sól morska Kamis Specialite, opcjonalnie
- pieprz w młynku Kamis Specialite
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy curry Kamis Specialite
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Żółtka przekładamy do miseczki. Białko jajek odwracamy wgłębieniem do góry i układamy na talerzu.
- Do żółtek dodajemy majonez, dokładnie wyrabiamy na gładką pastę. Łososia kroimy na drobną kostkę i dodajemy do żółtek. Mieszamy i rozkładamy po równo do dwóch miseczek.
- Do jednej dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy uważać z solą gdyż łosoś jest słony). Farsz nakładamy do 4 połówek jajka. Dekorujemy koperkiem.
- Do drugiej miseczki z łososiem dodajemy musztardę curry i dokładnie mieszamy. Możemy przyprawić odrobiną pieprzu. Farsz nakładamy do pozostałych połówek jajek. Wierzch możemy udekorować odrobiną musztardy curry.
- Faszerowane jajka odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Musztardy curry dodajemy ok. pół łyżeczki, ale trzeba smakować. Jeśli chcecie możecie dodać więcej, ale jednocześnie należy uważać, żeby musztarda nie zdominowała smaku łososia.







