To kolejny przepis z blogu Liski. Bułeczki proste do zrobienia, idealne dla początkujących. Dzięki ugotowanym ziemniakom zachowują dłużej świeżość. Delikatne i maślane. Ulubione bułki mojej córeczki. Polecam.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 40 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 120 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
- 20 g miękkiego masła
- 80 g wody
Przygotowanie
- Drożdże mieszamy ciepłą wodą (nie gorącą) i cukrem, odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże „ruszyły”.
- Przy pomocy miksera lub ręcznie mieszamy pozostałe składniki z drożdżami. Wyrobione gładkie ciasto zostawiamy przykryte folią na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto i dzielimy na 9 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Przy pomocy patyczka na szaszłyki w każdej bułeczce robimy przedziałek. Delikatnie oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut, czas zależy od temperatury.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C, na dno wsypujemy kostki lodu lub szklankę zimnej wody. Wstawiamy wyrośnięte bułki i pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!





