Ulubiony dżem mojej córki i kto ją zna, to lepszej rekomendacji nie trzeba :) Dużo truskawek, nie za dużo cukru i żadnych środków konserwujących. Taki jest domowy dżem, dlatego warto pokusić się i zrobić choć kilka słoiczków. Po za tym przepisem na blogu umieściłam kilka wskazówek, zapraszam do zapoznania się.
Składniki
- 2kg truskawek
- 500g cukru
- 1/2 cytryny, sok
- wanilia, opcjonalne
Przygotowanie
- Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i wkładamy do dużego rondla. Zasypujemy cukrem, wanilią i dodajemy sok z cytryny. Teraz truskawki możemy odstawić na 2-3 godziny i poczekać, aż puszczą sok lub lekko je ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tyle żeby trochę puściły sok.
- Następnie podgrzewamy truskawki i gdy cukier się rozpuści, a truskawki zaczną bulgotać, ustawiamy ogień tak, aby truskawki nie wykipiały, ale ciągle się smażyły/ gotowały. Dość często je mieszamy, szczególnie gdy zaczną gęstnieć. Podczas gotowania usuwamy zgromadzoną na powierzchni pianę, dzięki temu dżem będzie klarowny.
- Czas smażenia dżemu będzie zależał od truskawek, jedne maja więcej wody inne mniej, ale dżem powinien nabrać głębokiego czerwonego koloru i wyraźnie zgęstnieć. Dżem od razu przelewamy do wyparzonych, sterylnych i suchych słoików. Słoiki dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu chowamy słoiki do spiżarki lub piwnicy. Dżemy gdy wystygnie będzie jeszcze gęstszy. Smacznego!
Uwaga! Przeczytaj: Jak przygotować dżem truskawkowy – krótki przewodnik!




