Podstawą tego greckiego dipu jest gęsty jogurt, posiekany i odsączony ogórek, oliwa oraz czosnek. Tak jest w moim przepisie, plus natka pietruszki i dymka, takie polskie akcenty :) Bardzo lubię swoją wersję :)
Składniki
- ok. 400g greckiego jogurtu
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 długi ogórek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 dymki, opcjonalnie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ogórka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę, odkładamy na sitko.
- W misce mieszamy jogurt grecki, starty czosnek, natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę, oliwę z oliwek i odsączonego ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.Podajemy do dań z grilla, pieczonych lub jako dip. Smacznego!




