Śniadanie na słodko, ja uwielbiam. Najbardziej francuskie tosty smakują mi gdy są zrobione z chałki, może być czerstwa, wtedy dłużej ją moczymy. Prawdziwa wanilia, delikatny miąższ i skórka lekko chrupiąca…czego chcieć więcej? Tylko dobrej kawy :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 6 kromek chałki, grubość ok 1 cm
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oleju
Dodatki, do wyboru
- konfitura
- dżem
- syrop klonowy
- cukier puder
Przygotowanie
- Jajka wbijamy na głęboki talerz. Dodajemy mleko, miód, wanilię i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżeczkę oleju. Kromkę chałki maczamy w jajku, obydwie strony, odkładamy aby bułka wchłonęła płyn. Tak samo należy przygotować kolejne 2 plastry chałki. Namoczoną chałkę wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż się zarumieni. Podajemy natychmiast z konfiturą lub dżemem.
- Tak samo należy przygotować kolejną partię chałki, tylko przed smażeniem myjemy patelnię i rozpuszczamy pozostałe masło. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!