Wreszcie udało mi się znaleźć przepis na ciasto marchewkowe, który jest prawie idealny, a po drobnych zmianach idealny. Zmniejszyłam ilość cukru, a słodką polewę zamieniłam na masę serową, wyszło pysznie. Przepis zaczerpnięty z „Kwestii Smaku”, podaję go już po zmianach.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 130g brązowego cukru
- 150ml oleju roślinnego
- 230g startej marchewki, na grubych oczkach
- 60g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
- 60g wiórków kokosowych
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 125g miękkiego masła
- 50g cukru pudru
- 300g kremowego serka, lekko słonego np. philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
Przygotowanie
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powinna zwiększyć się 2–3 razy. Ciągle miksując na wolnych obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej.
- Do masy dodajemy marchew, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki 21 x 21cm, wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Wystudzone ciasto kroimy poziomo na dwie części i przekładamy masą serową i posypujemy delikatnie cynamonem.
- Masa serowa. Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami serek i wanilię.
- Przełożone ciasto schładzamy w lodówce, jednak przed podaniem dobrze jest je wyjąć chwilę wcześniej, gdyż lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!