Lubię takie mocne chleby, aromatyczne, wilgotne, takie gdzie przeważa mąka żytnia. Tu tak jest. Chleb składa się w 80% z mąki żytniej. Część mąki zaparzamy, co wzmacnia chleb, jego świeżość. Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn (ok. 325 g)
- 2 łyżki dojrzałego zakwasu żytniego
- 125g mąki żytniej razowej
- ok. 150g wody
Zaparzenie mąki
- 100g mąki żytniej razowej
- 100g wrzącej wody
Ciasto właściwe
- 325g zaczynu (patrz wyżej)
- 200g mąki zaparzonej (patrz wyżej)
- 125g maki żytniej razowej
- 90g mąki pszennej 550
- ok. 150g wody letniej
- 5g świeżych drożdży lub 3g suszonych
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 14-16 godzin.
- W tym samym czasie zaparzamy 100g mąki wrzątkiem. Idealnie jeśli mamy świeżo zmieloną mąkę. Jeśli nie mamy można dodać kilka łyżek otrąb żytnich do mąki żytniej razowej i to zaparzyć. Zaparzoną mąkę szczelnie przykrywamy i odstawiamy również na 14–16 godzin.
W dniu pieczenia
- W dniu wypieku mieszamy wszystkie składniki ciasta właściwego. Ciasto powinno być dość luźne i mocno klejące z powodu małej ilości maki pszennej. Składniki lekko wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
- Z całości formujemy jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w cieple ok. 1 godziny. Jeśli nie mamy specjalnych koszyczków do wyrastania, można tortownicę wyłożyć pergaminem, przełożyć tam ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C, wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy ok. 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 35–40 minut. Przed włożeniem do pieca chleb można naciąć nożem.
- Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!