Ta szarlotka to smak dzieciństwa, gdy w niedzielę piekła ją mama. Nie w każdą oczywiście, piekła różne ciasta, ale to było jedno z ulubionych. Kruche ciasto, jabłka przyprawione cynamonem…rozmarzyłam się! Najlepsza na ciepło, krucha i aromatyczna, a następnego dnia? Cóż, nie wiem bo nigdy nie dotrwała.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Kruche ciasto
- 450g mąki pszennej
- 300g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
Jabłka
- 1,5–2 kg kwaskowatych jabłek
- kilka łyżek cukru, do smaku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
- Masło mieszamy dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodajemy przesianą mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części. Od jednej z nich odejmujemy ok. 100g i dodajemy do drugiej. Większą część wałkujemy na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wykładamy pergaminem i na to układamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko wyciskamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
- Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nią jabłka. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!