Gdy chcę sobie przypomnieć jeden ze smaków dzieciństwa podaję na obiad panierowaną rybę, ziemniaki z koperkiem i surówkę. Tak prosto i po polsku. Dzięki dużej ilości kolendry którą dodaję do panierki ryba jest bardziej aromatyczna. Pycha!
Składniki
- 3 filety z dorsza lub mintaja
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- garść posiekanej drobno kolendry
- sól
- pieprz
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Rybę płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie obtaczamy rybę, najpierw w mące (nadmiar strzepujemy), jajku wymieszanym z mlekiem i tartej bułce wymieszanej z kolendrą.
- Wkładamy filety na rozgrzany olej i smażymy na brązowy kolor z obydwu stron. Najpierw smażę w wyższej temperaturze, gdy ryba zaczyna się rumienić, zmniejszam i dosmażam rybę. Dzięki temu mam chrupiącą panierkę, a ryba w środku jest soczysta.
- Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego!
Możemy podać z sałatką z sałatką z czerwonych buraków.





