Placuszki te, to propozycja na dość ciekawe, smaczne i szybkie śniadanie. Do tego całość wygląda i smakuje zachwycająco, nie przesadzam. W oryginalnym przepisie użyto innych dodatków, mnie najbardziej smakuje jednak wersja z wędzonym łososiem i koperkiem. Dodam jeszcze, że całość jest wersją light! Szczerze polecam.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Na placki
- 1 duże jajko
- 150g jogurtu naturalnego, 0% tłuszczu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 60g mąki pszennej
- 200g kukurydzy z puszki, dobrze odsączonej
- 2-3 dymki, drobno posiekane
- sól
- pieprz
- oliwa
Dodatki
- wędzone plastry łososia
- kwaśna śmietana
- świeży koperek
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy na gładką masę: jajko, jogurt, mąkę kukurydzianą i pszenną. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną dymkę i kukurydzę. Mieszamy i smażymy placuszki na teflonowej patelni z niewielką ilością oliwy. Każdy z placuszków smażymy 2–3 minuty na złoty kolor.
- Placuszki podajemy po 2–3 sztuki, przełożone niewielkimi plastrami łososia, na wierzchu dekorujemy obowiązkowo łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem. Smacznego!
Źródło: Książka: „Gotuj i chudnij”, Przepis: Placek kukurydziany z awokado i bekonem.
W oryginalnym przepisie placki podano z usmażonymi plastrami bekonu, pokrojonym w kostkę awokado oraz syropem klonowym.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!