Proste drożdżowe bułeczki z kruszonką. Są lekko słodkie, aromatyczne i mięciutkie. Idealne na idealne śniadanie. Możemy je podać z lekką konfiturą, dżemem czy w sposób wytrawny, np. lekko słonym serkiem typu philadelphia. Wszystko zależy od naszych upodobań. Nie zachwalam więcej, sami spróbujcie.
Składniki
Ciasto
- ok. 500g mąki pszennej (użyłam typu 650)
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 55g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka
- 50g masła
- 50g cukru drobnego
- szczypta cynamonu
- 100g mąki pszennej
Przygotowanie
- Zaczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut. Drożdże zaczną w tym czasie pracować.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, sól, pozostałe mleko, cukier roztrzepany z jajkiem i żółtkiem oraz wanilię. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 12 równych kęsów (możemy zważyć). Każdy z nich kręcimy na blacie tak aby uzyskać kulkę, następnie układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach ok. 3–4 cm. Lekko spłaszczamy kulki (naciskamy na nie dłonią) i odstawiamy, aby wyrosły. Powinny zwiększyć objętość ok. dwa razy.
- Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem tak, aby otrzymać okruchy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (pozostanie nam po żółtku) i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor ok. 15–18 minut. Czas będzie zależał od naszego piekarnika i może się trochę różnić w różnych piekarnikach, należy je pilnować. Wyjmujemy bułeczki i studzimy na kratce. Smacznego!
Z przepisu wychodzi ok. 12 bułeczek i dla mnie taka wielkość jest idealna, ale możecie podzielić je na mniejsze kęsy lub większe i uzyskacie wtedy większe lub mniejsze bułeczki. Zróbcie tak jak lubicie, pamiętając, że jeśli będą mniejsze to czas pieczenia trochę się skróci i na odwrót.





