Jest to przepis uniwersalny i bardzo prosty. Możemy piec dwie podstawowe wersje tego biszkoptu: czekoladową i waniliową. Jeśli natomiast do masy dodamy np. startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, da nam to bazę na tort cytrynowy. Gdy część mąki zastąpimy orzechami, mamy bazę na orzechowy i wiele, wiele innych. Jeden prosty przepis i dużo możliwości. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 6 jajek
- 120g cukru
- 180g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je, a gdy piana będzie sztywna dodajemy na 3–4 razy cukier. Piana powinna się zrobić, lekko sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Odkładamy mikser, nie będzie już potrzebny przy biszkopcie.
- Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (i kakao, jeśli biszkopt ma być czekoladowy), a następnie powoli wsypujemy do miski z masą jajeczną, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką! Można wsypywać ją etapami, nasypać na masę trochę mąki, zamieszać łyżką dwa trzy razy, wsypać znowu i tak aż do końca. Ważne jest to, żeby mieszać delikatnie. Po wymieszaniu masa powinna być puszysta.
- Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Boków nie smarujemy, później odetniemy biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–22 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 175°C, po 40 minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak biszkopt lekko odbija tzn, że jest dobry. Jeśli nie wiemy dalej, możemy użyć patyczka, nakłuwamy biszkopt i sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
- Taki biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej, lub nawet kilka dni. Dobrze zapakowany nie powinien wyschnąć, można również schować go do lodówki lub nawet zamrozić. Smacznego!
Pamiętajmy o mieszaniu, krótko, delikatnie tak aby masy „nie zaciągnąć”, jest wtedy bardziej lejąca, a nie jest już napowietrzona i puszysta. Nasz biszkopt może mieć wtedy zakalca.
Do biszkoptu możemy dodawać inne smakowe składniki: startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekane orzechy lub wiórki kokosowe. W przypadku gdy dodamy suche składniki odejmujemy tyle samo mąki.
Jeśli chcemy zrobić czekoladowy biszkopt, 60g mąki zastępujemy taką sama ilością kakao.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!