Moja córka je uwielbia, chrupiące, nie duże, takie na dwa gryzy. Świetne dla dzieci. Można je upiec lub usmażyć,choć my wolimy je w wersji smażonej. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Paluszki
- ok. 350–400g filetów z białej ryby, np. dorsz
- 200g ugotowanych ziemniaków, 2 średnie sztuki
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 2–3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Panierka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka krakersów
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę rybę. Wyrabiamy dokładnie. Dodajemy bułkę tarta i kaszę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy.
- Krakersy wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy je, wałkiem. Mieszamy z bułką tartą. Formujemy 12 paluszków, nie muszą być idealne, każdy z nich obtaczamy w panierce.
- Smażymy od razu, na złoty kolor lub pieczemy. Podajemy z pieczonymi frytkami i zielona sałatą.
- Pieczone frytki. Ziemniaki obieramy, kroimy i dokładnie płuczemy. Zostawiamy na sicie, aby wyschły. Przekładamy je do miski i dodajemy: 1–2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 minut, w temperaturze 170°C. Smacznego!
Przedstawiłam podstawową wersję, jeśli wasze dzieci lubią natkę pietruszki lub kolendrę można ją posiekać i dodać do masy rybnej lub do panierki.
Paluszki smażymy zaraz po dorobieniu masy i uformowaniu, jeśli je wstawimy do lodówki, mogą później się rozpadać podczas smażenia.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!