Chciałam wprowadzić trochę wiosny i kolorów do mojej kuchni. Zrobiłam szaszłyki marynowane wcześniej w jogurcie z imbirem, kurkumą i czosnkiem. Podałam je na kuskusie z groszkiem zielonym i rukolą. Kolorowo, zdrowo i smacznie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
Marynata
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- garść posiekanej kolendry
Warzywa do szaszłyków
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2–3 duże szalotki
- 1 średnia cukinia
- patyczki do szaszłyków
Kuskus
- ok. 3/4 szklanki kuskusu
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- rukola, do dekoracji
Przygotowanie
- Składniki marynaty mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i wkładamy do marynaty na minimum 2 godziny, najlepiej na noc.
- Warzywa na szaszłyki kroimy. Paprykę w grubą kostkę, cukinię i szalotkę w plasterki.
- Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie: czerwoną paprykę, żółtą, kurczaka, szalotkę, cukinię, aż zapełnimy cały patyk.
- Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej szaszłyki. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 175°C.
- Kuskus delikatnie solimy i pieprzymy. Zalewamy wrzącą woda, ok. 1 cm ponad kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje i będzie miękki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy grubo posiekana szalotkę z posiekanym czosnkiem. Po 2–3 minutach dodajemy kuskus, najlepiej zeskrobać go widelcem na patelnię. Dodajemy ugotowany zielony groszek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus rozkładamy na talerzu, na nim garść rukoli i szaszłyki. Smacznego!
Do szaszłyków możemy podać sos, np. czosnkowy na jogurcie greckim.
Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie przed pieczeniem. Nie spalą się.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!