Uwielbiam to proste połączenie masła, startego czosnku i kolendry, dużo kolendry! Bardzo aromatyczne, pyszne jako dodatek do ryb lub do świeżego, domowego chleba. Nie jedzcie go tylko przed randką, chyba że we dwoje.
Składniki
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Do masła dodajemy starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jeśli chcemy masło pokroić w plasterki, należy je ułożyć na kawałku foli spożywczej, uformować wałeczek, zawinąć i włożyć do lodówki by się schłodziło. Następnie odwijamy z folii i masło jest gotowe do krojenia.
Masło jest dość mocno czosnkowe, jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, zmniejszamy jego ilość.
Możemy stosować jako dodatek do:
- grillowanych ryb
- kurczaka
- pieczywa, grzanek itp.





