Jeśli mam połączyć piwo Książęce Korzenne Aromatyczne z jedzeniem to nie będzie to nic innego jak prosta kanapka z mięsem, wcześniej zamarynowanym w tymże piwie. Jeśli do tego dodamy sposób przyrządzenia tego mięsa, uzyskamy idealną kanapkę! Więcej na ten temat na BLOGU, zapraszam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Marynata
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 200 ml piwa książęce korzenne aromatyczne
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- gałka muszkatołowa, świeżo starta
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku, w łupinkach
Duszona cebula
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sos z pieczenia mięsa
Przygotowanie
- Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo korzenne, dodajemy cukier, rozgniecione ziele angielskie, startą gałkę, goździki, rozgnieciony czosnek (w łupinach) i cebulę pokrojoną w ósemki. Mieszamy i wkładamy mięso. Dokładnie obtaczamy kilka razy w marynacie, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Zamarynowane mięso przykrywamy podwójną folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 90ºC. Pieczemy minimum 9 godzin. W trakcie pieczenia nie zaglądamy do mięsa. Po 9 godzinach sprawdzamy widelcem czy mięso łatwo się rozpada, jeśli nie to wydłużamy czas pieczenia o jeszcze godzinę. Upieczone mięso odstawiamy, aby odpoczęło, następnie rwiemy na kawałki używając dwóch widelców lub palcami.
- Duszona cebula. Gdy mięso odpoczywa 2 cebule kroimy w piórka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebule na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy sos z pieczenia mięsa (wcześniej przecieramy go przez sito, razem z czosnkiem i cebulą), cukier i dusimy cebulę, aż będzie miękka a sos się zredukuje o połowę. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu.
- Kanapka. Bułkę kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku. Na gorącą układamy cebulę, kawałki mięsa i opcjonalnie ogórka kiszonego. Przykrywamy i podajemy, najlepiej ze szklanką zimnego piwa Książęcego Korzennego Aromatycznego, czyli tego samego w którym piekliśmy mięso. Podajemy natychmiast. Więcej na ten temat można przeczytać na BLOGU. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!