Kolejne faszerowane jajka. Tym razem tuńczykiem. Specjalnego charakteru nadaje majonez z chrzanem japońskim wasabi i suszoną rukolą, którymi udekorowałam jajka. Pyszne, w sam raz na świąteczne śniadanie.
Składniki
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka z wody
- 1 szalotka
- ok. 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 2–3 łyżki majonezu
- odrobina wasabi, ma delikatnie zabarwić majonez
- garść ususzonej rukoli
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na pół, wyjmujemy żółtka do miski i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.
- Żółtka rozcieramy z jogurtem greckim, dodajemy odsączonego tuńczyka i bardzo drobno posiekaną szalotkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
- Wierzch dekorujemy ostrym majonezem z wasabi, suszoną rukola i kawałkiem czerwonej papryki (opcjonalnie).
Wasabi możemy zastąpić zwykłym chrzanem.





