Chyba nie ma prostszych pulpecików do przyrządzenia. Mięsa nie trzeba doprawiać, bo już jest doprawione. Dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy. Tak przyrządzone pulpeciki są świetnym, szybkim obiadem i gdy znudzi się Wam stanie w kuchni to warto się skusić. Polecam! Moja córka oszalała na punkcie tych „kuleczek”.
Składniki
- ok. 450g surowej kiełbasy, używamy ulubionej
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- pieprz
- sól, opcjonalnie
- oregano
- bazylia, świeża lub suszona
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru, opcjonalnie
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli z kiełbasy wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio na patelnię. Całość podsmażamy przez chwilę, aż kiełbasa zacznie się zarumieniać. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę oregano i bazylii, następnie dalej dusimy pulpeciki pod przykryciem jakieś 10 minut.
- Pod koniec duszenia sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były bardzo kwaśne). Posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z makaronem. Smacznego!





