Gordon Ramsay to jeden z moich ulubionych kucharzy, jak dla mnie jeden z najlepszych. Cenię jego szybkie, proste i niesamowicie smaczne przepisy. Taka jest też ta pierś z kurczaka. Jedyna wersja, którą przygotowuję ze skórką, ulubiona mojego męża :) Gdy mam czas podaję ją z kluseczkami z mascarpone i duszoną cukinią z gruszką. Niebo w gębie!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka ze skórą
- sól morska
- oliwa z oliwek
- 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, może być też woda
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W skórkę wcieramy sól morską. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy skórą do spodu piersi. Smażymy bez przewracania 3–4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca.
- Przewracamy piersi skórą do góry (od tej pory nie przewracam piersi, skórka pozostanie chrupiąca), smażymy 2–3 minuty i podlewamy winem. Jeśli na patelni podczas smażenia powstaną lekkie przypalenia, nic z nimi nie robimy.
- Piersi dusimy w winie, aż odparuje ponad połowa. Wtedy dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uważajmy ponieważ pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone na plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!