Prosta kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Upieczoną kruszonkę przechowujemy w zamykanym pojemniku. Później możemy dodawać ją do różnych deserów. Ostatnio użyłam jej do truskawek polanych sosem waniliowym, kruszonka świetnie uzupełniła całość.
Składniki
Kruszonka
- 60g masła
- 60g cukru
- 60g zmielonych migdałów
- 60g mąki pszennej
Przygotowanie
- Masło łączymy z cukrem, rozcieramy. Dodajemy mąkę i migdały. Rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wsypujemy kruszonkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12–14 minut, aż będzie rumiana. Wyjmujemy, a gdy ostygnie przekładamy do zamykanego pojemnika.
- Używamy do posypywania gotowych owocowych lub innych deserów. Smacznego!




