Trzy warstwy: pyszny kruchy maślany spód, warstwa malin i słodka beza kokosowa. Oficjalnie sezon na maliny uważam za otwarty! A ciasto wyszło pyszne. Maliny upiekły się super dzięki oprószeniu mąką ziemniaczaną. Cały sok został w malinach, które idealnie równoważą bezę i kruche ciasto. My się zakochaliśmy, czas na Was!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Kruche ciasto
- 450g mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- 80g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Beza
- 4 białka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 opakowanie malin, koszyczek
- 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Kruche ciasto. Masło ubijamy z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę, ok 3–4 minut. Dodajemy żółtka, wanilię i śmietanę, ubijamy do wymieszania składników. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką, delikatnie. Gdy składniki zaczną się łączyć przekładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite ciasto, będzie dość luźne. Zawijamy w folię i schładzamy przynajmniej 30 minut, ale lepiej ok. 1 godziny, wtedy ciasto będzie się lepiej wałkować.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 5 mm i przekładamy na blaszkę (moja rozmiarów 38 x 25 cm) wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Nakłuwamy blat widelcem i podpiekamy spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Schładzamy.
- Beza. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy są ubite dodajemy cukier puder na 3–4 razy, miksujemy przez chwilę. Gdy masa jest wymieszana i lśniąca, dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszamy mikserem. Na końcu dosypujemy wiórki i mieszamy szpatułką lub łyżką.
- Maliny. Opłukane i obsuszone maliny oprószamy mąką ziemniaczaną, mają być lekko pokryte. Najlepiej zrobić to na 3 razy, wtedy maliny się nie pogniotą i nie puszczą za wcześnie soku. Przekładamy maliny na podpieczony blat, równo rozkładamy.
- Na maliny wykładamy bezę. Ja użyłam rękawa cukierniczego bez końcówki. Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w 175ºC i jeszcze ok. 30 minut w 150ºC. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na kawałki, opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Pamiętajmy, kruche ciasto nie lubi długiego wygniatania w ostatnim etapie, gdy łączymy je z mąką. Za długo wyrabiane ciasto po upieczeniu zrobi się twarde.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!