Śniadania z najprostszych składników są najlepsze. Tu mamy klasykę: jajko w koszulce podane na grzance, plastrze szynki, na koniec polane sosem holenderskim i posypane obficie świeżymi ziołami. Jajko w koszulce powinno mieć płynne żółto, ale jeśli nie lubicie takiego, wystarczy je dłużej gotować, dosłownie chwilkę. To nie jest trudne :), za to bardzo smaczne!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 jajka, najlepiej z wolnego chowu lub ekologiczne
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 2 kromki chleba
- 2 plastry szynki, np. parmeńskiej lub innej
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 4 łyżki sosu holenderskiego
Przygotowanie
- Wodę gotujemy w garnku o dość sporej średnicy, aby było wygodnie wbić jajko. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ocet.
- Jajka pojedynczo wbijamy do małej miseczki (jeśli macie wprawę można bezpośrednio do wrzącej wody). Wodę mieszamy raz łyżką, aby powstał delikatny wir i wtedy delikatnie wlewamy nasze jajko, trzymając miseczkę tuż nad wodą. Delikatnie białko przyciągamy bliżej żółtka. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajko i sprawdzamy sprężystość. Lekko naciskamy środek, jeśli czujemy, że jest delikatny i miękki wkładamy jajko jeszcze na chwilkę, jeśli jest bardziej sprężyste, powinno być dobre i ciągle mieć płynne żółtko. Pierwsze jajko możemy potraktować jako próbę :). Ugotowane jajko odkładamy na ręcznik papierowy, aby troszkę odciekło, powinno przypominać kulkę mozzarelli.
- W czasie gdy jajko się gotuje, pieczywo wrzucamy do nagrzanego piekarnika lub do tostera. Na grzance układamy plaster szynki, jajko i polewamy 2 łyżkami sosu holenderskiego. Wierzch posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Sos holenderski możemy przygotować nawet dzień wcześniej i podgrzać w kąpieli wodnej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!