Smaczny i szybki przepis na bułeczki razowe. Zaczerpnięty ze zbiorów Pracowni Wypieków. Ciasto na bułeczki wyszło trochę luźne, ale to mnie nie zniechęciło. Upiekłam je w foremce do muffinek i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo ciekawie. Są smaczne również następnego dnia.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 300 ml wody
- 200 g już ugotowanych płatków owsianych, czyli suchych ok. połowę mniej
- 200 g mąki pszennej razowej lub graham
- 300 g mąki pszennej białej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy odrobinę wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy resztę wody i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy 12 bułeczek lub 8 większych. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi lub mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
Ciasto wychodzi dość luźne, czytałam w komentarzach oryginalnego przepisu, że nie tylko u mnie miało taką luźną konsystencję. Dosypałam więcej mąki, niepełną szklankę, ale ciasto dalej było luźne, a uformowane bułeczki rozlewały się. Ostatecznie upiekłam je w foremce do muffinek , wysmarowanej oliwą. Warto było, bułeczki wyszły bardzo smaczne.
Płatki owsiane najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!