Najlepsze risotto jakie do tej pory jadłam, oczywiście to ugotowane prze ze mnie :) Ddałam tylko 3 duże prawdziwki, a smak? Bezcenny! Bardzo aromatyczne risotto i teraz gdy mamy dostęp do świeżych grzybów musicie je przyrządzić. Nawet mój tata, który jest fanem rosołu i schabowego zajadał się i smakowało mu. Polecam!
Składniki
- ok. 200g ryżu arborio
- 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub białego wytrawnego wina
- ok. 600 ml lekkiego bulionu z kurczaka lub wegetariańskiego
- 2 szalotki
- 3 większe prawdziwki
- 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- ok. 3 łyżek startego parmezanu
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan do dekroacji, opcjonalnie
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę i podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy ryż. Smażymy kolejne 2–3 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy cały wermut. Gdy wermut zostanie wchłonięty przez ryż podlewamy go gorącym bulionem, ok. jednej łyżki wazowej.
- Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. Za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty podlewamy go ponownie, do momentu gdy zużyjemy bulion lub gdy ryż będzie gotowy, al dente.
- Prawdziwki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na jednej łyżce masła, oprószone spolą i pieprzem. Podsmażamy na dość silnym ogniu, aby kostki grzybów lekko się zarumieniły.
- Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy podsmażone prawdziwki, 2 łyżki masła, starty parmezan, posiekaną natkę i chwilę dusimy. Masło spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe i doda smaku. Risotto powinno być dość gęste, a gdy nakładamy je na talerz nie powinno się rozlewać. Tuż przed podaniem posypujemy jeszcze dodatkową natką pietruszki i ewentualnie wiórkami parmezanu. Smacznego!
Bulion: użyłam rosołu, bulion pownien być gorący gdy doajemy go do ryżu, żeby nie spowalniał, nie zatrzymywał gotowania.






