Jest to proste jednogarnkowe i niezbyt wymagające, danie w stylu indyjskiego dhal. Na początku przygotowania ważne jest, aby przyprawy podsmażyć, uwolnią one swój aromat. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pilnujemy, aby się nie przypaliło. Taki gulasz jest bardzo pożywny (dynia, marchew), a przyprawy rozgrzewają i przenoszą nas w inny wymiar. Świetna propozycja nawet dla „mięsożerców” :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- ok. 400g dyni, pokrojonej w grubą kostkę
- 3 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty z curry lub curry w proszku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 limonka
- kolendra
- olej
Przygotowanie
- 2 łyżki oleju rozgrzewamy mocno w garnku, dodajemy posiekaną cebulę w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy czosnek, imbir, kurkumę, curry i podsmażamy ciągle mieszając przez ok. 2 minuty.
- Odstawiamy garnek, dodajemy grubo pokrojoną marchew, opłukaną soczewicę, pomidory z puszki (można je posiekać) i podlewamy lekko wodą, dynię dodamy na końcu. Gotujemy na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka, soczewica pewnie się lekko rozpadnie, tak ma być. W trakcie gotowania sprawdzamy czy jest wystarczająca ilość płynów, w razie potrzeby podlewamy wodą, ale nie za dużo.
- Na koniec dodajemy, dynię mleko kokosowe, całość powinna być dość gęsta. Gotujemy kilka minut, aby dynia była miękka, ale się nie rozpadła. Doprawiamy, solą i sokiem z limonki (ładnie przełamie smak) oraz posiekaną kolendrą. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, oczywiście opcjonalnie :) Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!