Śledzie po Kaszubsku! Niech Was nie zwiedzie długa lista składników, zwykle mamy je w swojej kuchni. Także kupujemy śledzie, kroimy cebulę, doprawiamy i gotowe. Klasyczne połaczenie przypraw daje nam pyszne, lekko słodkawe śledzie. Tu możecie balansować z dodatkiem octu i cukru, wedle Waszych gustów!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 6 filetów śledziowych
- 4 duże cebule
- 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 kulki ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2–3 łyżki octu winnego
- ok. 2 cukru, do smaku
- kilka ziarenek gorczycy
- olej
- sól
- pieprz
- 3 śliwki suszone, pokrojone (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin, ok. 3 godzin wystarczy. Zmieniamy wodę w trakcie moczenia.
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju aż się zeszkli. Gdy zmięknie, dodajemy pozostałe składniki. Ocet i cukier możemy dodawać porcjamy, aż uzyskamy pożądany smak. Całość dusimy kilka minut, niech składniki dobrze się połączą. Możemy delikatnie podlać wodą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy go na przemian z sosem cebulowym w słoiku. Na wierzchu powinien być sos. Możemy polać wszystko olejem, zamykamy słoik i odstawiamy na minium dobę. Śledzie możemy trzymać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!