Zaskakująco dobra, zaskakująco kremowa i inna. Crème fraiche , cebula, czosnek, tymianek i cienkie ciasto. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że to nasza ulubiona domowa pizza. Polecam przepis!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto na pizzę
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 200–300ml letniej wody
- szczypta soli
- 100ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka cukru, płaska
Dodatki
- 300ml kremu fraiche
- 1 duża cebula, biała lub czerwona
- 6 ząbków czosnku
- 8 gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Drożdże rozprowadzamy z 200ml wody i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut.
- Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy: oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinniśmy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, ok. 10–15 minut. Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło.
- Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cieniutkie piórka.
- Dwa ząbki czosnku ścieramy i dodajemy do kremu fraiche, pozostały czosnek grubo siekamy lub kroimy w plasterki.
- Po godzinie ciasto na pizzę zagniatamy, dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy, podsypując mąką lub rozciągamy na koło o średnicy ok. 32cm. Układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem.
- Na każdej pizzy rozkładamy krem fraiche (tak samo jak sos pomidorowy), cebulę, pokrojony czosnek i tymianek. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy 15–20 minut w temperaturze 175°C. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!