Zaskakująco dobra, zaskakująco kremowa i inna. Crème fraiche , cebula, czosnek, tymianek i cienkie ciasto. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że to nasza ulubiona domowa pizza. Polecam przepis!
Składniki
Ciasto na pizzę
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 200–300ml letniej wody
- szczypta soli
- 100ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka cukru, płaska
Dodatki
- 300ml kremu fraiche
- 1 duża cebula, biała lub czerwona
- 6 ząbków czosnku
- 8 gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Drożdże rozprowadzamy z 200ml wody i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut.
- Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy: oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinniśmy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, ok. 10–15 minut. Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło.
- Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cieniutkie piórka.
- Dwa ząbki czosnku ścieramy i dodajemy do kremu fraiche, pozostały czosnek grubo siekamy lub kroimy w plasterki.
- Po godzinie ciasto na pizzę zagniatamy, dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy, podsypując mąką lub rozciągamy na koło o średnicy ok. 32cm. Układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem.
- Na każdej pizzy rozkładamy krem fraiche (tak samo jak sos pomidorowy), cebulę, pokrojony czosnek i tymianek. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy 15–20 minut w temperaturze 175°C. Smacznego!






