Prosta szybka potrawa. Kurczak i chrupiąca papryka, wszystko doprawione odrobiną octu balsamicznego, pieprzem i bazylią. Smażone krótko na oliwie z oliwek, stanowi doskonałe danie również dla tych którzy liczą kalorie. Przepis mojego męża. Polecam!
Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- suszona bazylia
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie
- Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż, na pół i następnie na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażymy go przez chwilę, następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz, bazylię (sporo bazylii) oraz grubo posiekany czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawiamy.
- Na drugiej patelni (możemy użyć tej samej, kurczaka przekładamy do miski, a patelnię myjemy, żeby nic się nie przypaliło), rozgrzewamy oliwę z oliwek, ok. 2 łyżek i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w grubą (1 cm) kostkę lub grube piórka, chodzi o to, aby cebula w potrawie była widoczna. Smażymy, aż się lekko zeszkli i dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę paprykę, wcześniej umytą i wyczyszczoną oraz pokrojoną w talarki cukinię. Paprykę i cukinię smażymy, na pół twardo.
- Następnie dodajemy do niej usmażonego kurczaka. Smażymy przez chwilę, jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i bazylią.
- Podając naszego kurczaka, papryka powinna być chrupiąca. Kurczaka podajemy z pieczywem czosnkowy. Smacznego!





