Ten prosty przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki. Wypróbowałam go, ponieważ jest z dodatkiem mąki ziemniaczanej, sprawia ona, że łatwiej kroi się taki biszkopt. Uważnie przeczytajcie przepis i trzymajcie się wskazówek, a na pewno biszkopt Wam wyjdzie. Jeśli macie czas, lepiej przygotować go dzień wcześniej, będzie łatwiejszy w obsłudze.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 5 jajek, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, na 3-4 razy. Gdy piana jest już lśniąca, cukier się rozpuścił, dodajemy żółtka. Po wymieszaniu masy z żółtkami odstawiamy mikser.
- Do masy wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Robimy to delikatnie, aby masa pozostała jak najbardziej napowietrzona. Nie wolno używać na tym etapie miksera, można przebić masę, będzie wtedy bardziej zbita, pozbawiona pęcherzyków powietrza i nie wyrośnie. Masę przekładamy do tortownicy (20-22 cm średnica) wyłożonej pergaminem, tylko spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC i pieczemy ok. 40 minut. Piekarnika nie należy otwierać przez przynajmniej pierwsze 35 minut, aby biszkopt nie opadł.
- Biszkopt pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdy ostygnie odcinamy biszkopt od brzegów tortownicy. Kroimy na blaty, nasączamy i przekładamy ulubionym kremem. Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
W oryginalnym przepisie biszkopt należy po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 30-40 cm, dzięki temu zabiegowi ma wyjść równy. Ja tego nie robiłam. Przyznam, że jestem ze starej szkoły cukierniczej. Biszkopt wyszedł wysoki, a małą górkę ścinam po wystudzeniu.
Jak zauważyliście nie ma w przepisie proszku do pieczenia. Dobrze ubite białka i delikatnie wymieszana masa jest napowietrzona, rośnie bez dodatku proszku do pieczenia. Jeśli jesteście początkujący w tej kwestii można do mąki dodać płaską łyżeczkę proszku, nie zaszkodzi a Wasz biszkopt wyrośnie spokojnie.
Biszkopt możemy lekko aromatyzować jakimś dodatkiem jak: skórka z cytryny, pomarańczy czy wanilią. Dodajemy taki składnik przed dosypaniem mąki.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!