Awokado to jeden z moich ulubionych owoców, a to za sprawą jego właściwości. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi. Nic tylko jeść. Ja zwykle przygotowuję z niego różne pasty, szybkie pasty lub kroję na kanapki! Dziś awokado w połączeniu z suszonymi pomidorami, własnej produkcji. 5 minut pracy i śniadanie, zdrowe śniadanie gotowe!

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
  • 2 łyżki serka typu philadelphia
  • 3-4 suszone pomidory
  • pół ząbku czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy serek i rozgniatamy.
  2. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, cebulę, odrobinę startego czosnku (uważajmy, pójdzie bardzo mała ilość). Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na grzankach, bagietce czy innym świeżym pieczywie. Smacznego!