Awokado to jeden z moich ulubionych owoców, a to za sprawą jego właściwości. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi. Nic tylko jeść. Ja zwykle przygotowuję z niego różne pasty, szybkie pasty lub kroję na kanapki! Dziś awokado w połączeniu z suszonymi pomidorami, własnej produkcji. 5 minut pracy i śniadanie, zdrowe śniadanie gotowe!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
  • 2 łyżki serka typu philadelphia
  • 3-4 suszone pomidory
  • pół ząbku czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy serek i rozgniatamy.
  2. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, cebulę, odrobinę startego czosnku (uważajmy, pójdzie bardzo mała ilość). Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na grzankach, bagietce czy innym świeżym pieczywie. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!