Piernik Staropolski, dojrzewający. Co to znaczy? Taki piernik mieszamy i w naczyniu kamionkowym lub szklanym odstawiamy na kilka tygodni. On sobie tam dojrzewa. Ja mówię, że nabiera mocy i tak jest.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Po kilku tygodniach, ciasto piernikowe jest twarde, możemy je wałkować i to z nim zrobimy. Ważne, aby nasz piernik leżakował od 4 do 6 tygodni (pieczemy go na 4-5 dni przed Wigilią), minimum to 2 tygodnie. Upieczemy trzy blaty, przełożymy powidłami lub marcepanem, obciążymy deseczką i ciasto będzie kruszało, gdyż zaraz po upieczeniu jest twarde. Na koniec zrobię polewę z czekolady i gotowe. Piernik powinien rozpływać się w ustach i na stole podczas kolacji wigilijnej czy obiadu świątecznego zajmie swoje honorowe miejsce. Przechowujemy go w chłodnym miejscu, wtedy zachowa dla nas długo świeżość. Warto się wysilić :)

Składniki

Ciasto piernikowe

  • 500g prawdziwego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1kg mąki
  • 3 duże jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 80g przyprawy do piernika

Do wykończenia

  • ok. 1kg powideł śliwkowych
  • 220g ciemnej czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki, 36%

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, niemal do wrzenia. Masę  odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do letniej masy dodajemy całe jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy korzenne oraz 1kg mąki. Całość możemy mieszać szpatułką (ja tak zrobiłam), ręką (tak robili kiedyś) lub mikserem planetarnym (tak robi się teraz:)). Ciasto ma być dobrze wymieszane.
  3. Masę przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego garnka lub zwyczajnie do pojemnika plastikowego. Przykrywamy piernik bawełnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki. Piernik będzie leżakował prawie do świąt.
  4. Pieczenie i składanie piernika, dalsza część przepisu.

Do ciasta możemy dodać kilka łyżek skórki pomarańczowej lub posiekane orzechy.

Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis, Henryk Vitry

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!