Ciastka te powstały z konkretnej potrzeby: w domu nie było już nic słodkiego, a ciasto francuskie i jabłka zwykle można w mojej kuchni znaleźć. Pyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, oczywiście gdy już wystygną. Co tu dużo pisać? Polecam ten przepis!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 3 jabłka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu lub konfitury morelowej
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Ciasto francuskie wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy prostokąty ok. 7 x 12 cm. Brzegi każdego z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pośrodku nakładamy wąski pasek dżemu, ok. 1/2 łyżeczki, jabłka lepiej się przykleją.
- Jabłka obieramy, kroimy najpierw w ćwiartki, po czym usuwamy nasiona i kroimy na plasterki. Od razu układamy na prostokątach ciasta francuskiego, tak, aby jeden plasterek jabłka zachodził na drugi. Powinno wyjść ok. 1/2 jabłka na jedno ciastko, może trochę mniej, zależy na jak cienkie plastry pokroimy. Zalecam cieńsze, lepiej się upieką i ciastka będą smaczniejsze.
- Przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią i urosną.
- W małym rondelku podgrzewamy kilka łyżek pozostałego dżemu lub konfitury. Gorącą smarujemy cienko wierzch ciepłych jeszcze ciastek. Powstanie ładna lśniąca powłoka i jabłka nie będą wysychać. Smacznego!
Możecie użyć innego dżemu, np. brzoskwiniowego lub pomarańczowego
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!