Jest to propozycja na niedzielny obiad, a nawet więcej, może na świąteczny obiad? Kurczaka nie trzeba wcześniej marynować, wystarczy go wyjąć z lodówki, przyprawić i upiec. Piecze się właściwie sam, dla tego przy tym obiedzie nie napracujecie się.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Ważne jest, aby mieć świeży tymianek, najlepiej cytrynowy, ale nie rezygnujcie jeśli takowego nie macie. Zwykły tymianek też się sprawdzi, cytrynowego aromatu i świeżości doda sama cytryna, nie bójcie się jej użyć. Tak samo nie bójcie się posolić porządnie masła. Kurczak jest tak obłędny, że wystarczą do niego upieczone ziemniaki i trochę zielonego :) Może jeszcze lampka białego wina! Takie dania lubię. Przepis pochodzi od fantastycznej Donny Hay i jest to jeden z wielu jej przepisów do których wracamy całą rodziną.

Składniki

  • 1 kurczak, ok. 1,6 kg
  • 2 łyżki tymianku cytrynowego lub zwykły
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 liście laurowe, najlepiej świeże
  • 1 cytryna
  • ziemniaki
  • rukola lub rukiew wodna
  • 1, 5 szklanki wytrawnego białego wina

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Masło mieszamy z posiekanym tymiankiem, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Skórę kurczaka delikatnie luzujemy palcami. Smarujemy kurczaka pod skórą masłem tymiankowym. Jeśli zostanie wam masło możecie posmarować nim kurczaka na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę cytryny (możemy ją przekroić na 2 ćwiartki) i połowę liści laurowych. Związujemy nogi.
  3. Kurczaka układamy na blaszce (do góry brzuchem), obok plastry z pozostałej cytryny, resztę liści laurowych. Wlewamy wino i wstawiamy kurczaka na minimum 1 godzinę i 20 minut. Po 20 minutach dokładamy obrane i pokrojone ziemniaki, pieczemy dalej. Gdyby kurczak rumienił się za szybko, można przykryć go folią aluminiową, a pod koniec pieczenia ją zdjąć.
  4. Wyjmujemy kurczaka i podajemy go z ziemniakami i rukolą lub rukwią, które skrapiamy cytrynowym winegretem. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!