To chyba najprostsza zupa Wigilijna jaką znam, a właściwie kompot. W różnych domach podawanych w różny sposób. Często jako kompot do picia, schłodzony. Po tych wszystkich potrawach wpływa kojąco. W moim domu pamiętam ten kompot jako zupę Wigilijną, jedną z dwóch. Moja mama podawała ją z makaronem, tak zwyczajnie. Sama zupa/ kompot ma rewelacyjny smak, lekko dymny od wędzonych gruszek i to lubię w nim najbardziej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 150g suszonych jabłek
- ok. 150g suszonych śliwek
- ok. 5 wędzonych gruszek
- 1 pomarańcza
- miód, do smaku
- 6 goździków
- 1 kora cynamonu
- 2 cm kawałek imbiru, opcjonalnie
Przygotowanie
- Wszystkie suszone owoce, gruszkę oraz przyprawy wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak ok. 3 cm ponad owoce. Wstawiamy na ogień, gdy kompot zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli ok. 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną na ćwiartki pomarańczę, gotujemy kilka minut. Wyłączamy i doprawiamy miodem do smaku, jeśli smak jest za mocny możemy dolać przegotowanej wody. Odstawiamy.
- Kompot podajemy jako jedną z zup z makaronem (na ciepło lub zimno) lub jako kompot do picia, schłodzony. Smacznego!
Suszonych owoców używamy w podobnej ilości
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!