Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Większość receptur przygotowuje się w podobny sposób. Podgrzewamy śmietanę, ma się prawie zagotować i zalewamy czekoladę.
Czekolada powinna być posiekana lub kupiona np. w pastylkach. Zalaną czekoladę odstawiamy na chwilę, następnie powoli i delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukrem. Schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem.
Osobiście lubię stosować ganache do tworzenia domowych trufli. Dodając różnego rodzaju składniki smakowe jak likiery, wanilię, orzechy, ze schłodzonej masy formujemy kulki.
Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taka czekolada może się zważyć.
Podstawowa receptura na ganache
Z ciemnej czekolady
- 225 g gorzkiej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki
Z białej czekolady
- 210 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
W obydwu przypadkach
Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Śmietanę podgrzewamy (prawie do wrzenia) i zalewamy czekoladę. Po ok. 2 minutach gdy czekolada zmięknie, mieszamy ja delikatnie ze śmietaną na gładką masę.
Zastosowanie
Jeśli chcemy polewę do ciasta czy tortu, czekamy aż lekko przestygnie i jeszcze płynną masą polewamy ciasto.
Natomiast gdy chcemy krem: czekamy, aż masa ostygnie, wstawiamy do lodówki i schładzamy. Później ubijamy ganche na puszysta masę. Masa powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.
Jeśli chcemy z ganache wykonać trufle, należy po połączeniu czekolady ze śmietaną odstawić ganache do schłodzenia. Oczywiście wcześniej możemy dodać odpowiednie składniki smakowe lub takie które wpływają na strukturę trufli, np. syrop kukurydziany. Z dobrze schłodzonego ganache formujemy trufle, obtaczając je we wiórkach kokosowych, kakao, czekoladzie itp. Szczegółowe przepisy można znaleźć na stronie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!