Kuchenne porady
- Biszkopt
- Jeśli masz do pokrojenia biszkopt na tort włóż go wcześniej na 30 minut do zamrażalnika, nie kruszy się i łatwiej go pokroić.
- Jajka – jak sprawdzić czy są świeże?
- Jeśli mamy wątpliwości czy jajko jest świeże, wkładamy je do naczynia z zimną wodą. Świeże jajko opadnie na dno, zepsute będzie pływać.
- Kruche ciasto
- Kruche ciasto wyjdzie naprawdę kruche gdy dodamy do niego kwaśnej śmietany (1-2 łyżki, zależy od proporcji), żółtko i nie będziemy długo go wyrabiać. Kruche ciasto zagniatamy szybko i najlepiej gdy będziemy mieć zimne ręce.
- Kruszonka
- Na zrobienie kruszonki jest jedna proporcja: 2:1:1, odpowiednio, mąka: cukier: tłuszcz. Składniki wyrabiamy tak, aby powstały drobne grudki.
- Mięso – wskazówki:
- Jeśli przed włożeniem do piekarnika przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w maślance lub kefirze, mięso będzie bardziej chrupiące.
- Delikatne mięso np. piersi z kurczaka łatwiej rozbijemy gdy włożymy je do torebki foliowej.
- Pieczeń nie będzie wysuszona jeśli na czas pieczenia do piekarnika wstawimy garnuszek z wodą.
- Do pieczenia na grillu wybieramy chude mięso (z drobiu udka i piersi, kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec.
- Każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze będzie gdy poleży w marynacie 12 – 24 godzin.
- Mrożenie pierogów
- Po sklejeniu, pierogi układamy na ściereczce. Pozwalamy im przeschnąć do 30 minut. Następnie układamy je na desce, jeden obok drugiego i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach możemy je spakować do woreczków. Na tym etapie są już lekko zmrożone. Gdy zamrozimy pierogi w taki sposób, nie posklejają się, nie powinny popękać podczas gotowania i nie zdeformują się.
- Naleśniki
- Gdy dodasz do ciasta naleśnikowego wodę gazowaną i łyżkę lub dwie kwaśnej, gęstej śmietany – naleśniki wyjdą delikatniejsze.
- Pryskający olej
- Aby rozgrzany olej nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.
- Ryby – wskazówki:
- Małe ryby lepiej jest piec w całości, duże można pokroić na dzwonki
- Z mrożonej ryby najlepiej zrobić rybę w sosie. Jeśli nie do końca się rozmroziła przed obróbką, nic nie szkodzi, udusi się w sosie.
- Gdy pieczemy ryby w całości najlepiej jest je zawinąć w folię lub upiec w specjalnej formie. Można je piec z dodatkiem masła.
- Sól w solniczce
- Nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Śmietana
- Gdy ubijasz śmietanę kremówkę, pamiętaj: cukier puder dodajemy na początku ubijania, zdąży się rozpuścić i dobrze połączyć ze śmietaną.
- Tort
- Jeśli składasz tort i nie masz dużego doświadczenia, a masz miejsce w zamrażalniku, po złożeniu wsadź go na 30 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu możesz jeszcze raz obsmarować go kremem, wyrównać, obsypać posypką i przełożyć na czystą paterę. Tort nie powinien się przemieszczać.
- Warzywa – wskazówki:
- Warzywa szybko oczyścimy z robaków i ślimaków, jeśli włożymy je do słonej wody na kilka minut.
- Pomidory i ogórki najlepiej smakują gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej.
- Białe pieczarki, umyte i pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Nie będą ciemniały.
- Warzyw nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracą wiele cennych składników odżywczych. Przygotowujemy je bezpośrednio przed gotowaniem.
- Jeśli sałata straci świeżość i zacznie więdnąć, płuczemy ją zimna wodą, wkładamy do torebki i chowamy do lodówki. Powinna odzyskać kruchość.
- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka. Zrobisz je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną
- Zapach na dłoniach
- Jeśli podczas prac domowych Twoje dłonie przeszły nieprzyjemnym zapachem umyj je sokiem z cytryny.
- Zioła – przechowywanie
- Jeśli kupimy zbyt dużo ziół (natki, koperku, kolendry,) łatwym sposobem na przechowanie jest zamrożenie ich, oczywiście kroimy przed. Następnie używamy wg potrzeby.
- Jeśli zioła zwiędną można je włożyć do plastikowego pojemnika z zimną wodą i wstawić do lodówki. Odzyskają jędrność i posłużą jeszcze przez kilka dni.
Przejdź do: | Miary kuchenne | Pojęcia kulinarne |
---|